Spaces of Contact

For English description, write to us!

A kurzus anyagát testünk tereinek (elülső, hátulsó és középső és együttes) érzékelése és az azokon keresztüli kapcsolódással való táncos kísérletezés adja.
Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekkel foglalkozunk tapasztalati úton, kontakt
improvizációt gyakorolva:

  •  Mi történik, ha visszahívom érzékelésembe az embrionális fejlődés elején formálódó csíralemezeket (mezoderma, endoderma, ektoderma), és ez hogyan alakítja a táncot?
  • Miként tudok fizikai kapcsolatban lenni mással/másokkal, miközben saját folyamatom is követem?
  • Hogyan válhat erőfeszítés mentesebbé a súlyadás és súlyfogadás?
  • Vajon a test hozza létre a táncot, vagy a tánc a testet?

Ezekkel a terekkel, minőségekel fogunk dolgozni:
elülső tér - mozgás és mozdulatlanság, belső elpuhulás, erőfeszítésmentes gurulás
középső tér - szférikus tér, strukturális tudatosság, egyensúly, a test, mint zenekar
hátulsó tér - érzékelés, készenléti állapot, térkomponálás, az ismeretlen megszelídítése
Egyénileg, párban, kis- és nagycsoportban is kísérletezünk a kontakt improvizáció formanyelvével és (alap)elveivel.
Fruzsi és Greg hetenkénti váltásban tartják az órákat; a 12 alkalom egymásra épül. Az
első két alkalom nyitott, a harmadik héttől zárt csoportban dolgozunk.

Kinek?

Ezt a kurzust akkor ajánljuk neked, ha szívesen gyakorlod a kontakt improvizációt, mint testtudati technikát is, és ha a következők nem jelentenek számodra akadályt, gyakorlottnak érzed magad benne:

  • fizikális testi kontaktusban improvizálni
  • érinteni és érintve lenni
  • követni az érintkezési pontot
  • gördülések
  • súlyadás és súlyfogadás
  • fejjel lefelé levés

Tanárok:

Grégory Chevalier

Táncos pályafutásomat Kínában kezdtem 2004-ben show-tánccal klubbokban, majd Európába visszatérve intenzíven tanultam kortárs és improvizációs technikákat.
2008-ban fedeztem fel a kontakt improvizációt, és fokozatosan ez vált a fő gyakorlási formámmá. 2012-ben végeztem a Holisztikus Tánc Intézetben és 5 évet tanultam Kálmán Ferencnél Body Mind Centeringet. Volt alkalmam részt venni
Nancy Starks Smith, Steve Paxton, Nita Little és Daniel Lepkoff kurzusain is, első generációs ‘kontaktosoktól’. 2012 óta tartok workshopokat és kurzusokat Budapesten és külföldön (Grúzia, Franciaország, Ausztria, Izrael, Szerbia, Hollandia, Olaszország, Csehország, Svájc, Németország).
Mindig is a fellépés volt a fő szenvedélyem a tánc kapcsán, és rendkívül büszke vagyok a KIT Ensemble-re, egy kontakt improvizációs együttesre, amelyet 2 éve alapítottunk. Ezáltal egy régi álmom vált valóra.
A megosztás és a közös tánc szándékával 2018-ban megszületett a Kontaktland, a magyar KI fesztivál, a 15 éves Kontakt Budapest fesztivál folytatásaként.
A világjárvány idején elindítottam a Contact Playfight-ot és az Into the wild-t is, mindkettő vad természetünk újraélése/visszaszerzése szándékával, hogy finoman
ez is beépíthető legyen mozgásnyelvünkbe és interakcióinkba. Tanításom során szeretek különböző testtudat-állapotokba merülni, táncolni, játszani velük.

Karvalics Fruzsi

2016-ban kezdtem el heti rendszerességgel gyakorolni a kontakt improvizációt Finnországban (ISLO: Education in Dance and Somatics), és azóta is lelkesen táncolom. Részt vettem több nemzetközi fesztiválon (Skiing on Skin, Contact Festival Freiburg, Létanec, Ukrajnában), számos workshopon (Malcolm Manning, Stéphanie Auberville, Claire Filmon, Robert Anderson, Scott Wells, Anya Cloud, Katja Mustonen, stb.), végigjártam a Kontakt Budapest tanárképzési programját (tanárok: Gál Eszter, Bakó Tamás, Lipka Péter), mialatt rendszeres órákra is
jártam, legtöbbet Gregory Chevalierhez. Tavaly diplomáztam tánc és szomatikus jóllét szakon (UCLan), és szeretném, ha egyre nagyobb részét töltené ki a kontakt improvizáció a szakmai identitásomnak is. Három éve vagyok a Kontaktland

szervezői csapat tagja, táncolok a KIT Ensemble-ban, résztvettem és szerveztem kontakt improvizációs találkozókat (CECITE), valamint jameket és labeket tartok (Saturday Jams, Csemői Lab-sorozatok). A kontakt improvizációban (is)
szomatikus megközelítéssel vagyok benne, és egy olyan gyakorlási formának tartom, ami formál, és amiben mindig lehet mit felfedezni!

Oktatók: Grégory Chevalier, Karvalics Fruzsina

Időpontok: 12 alakom

Minden kedden 19:00-21:00

Ár:  48 000Ft / 12 alkaom
(Első 2 próba alkalom: 4500Ft)

E-mail: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kérlek mindkettőnket tegyétek be címzettnek, ha írtok, köszönjük!

Felkelő Nap Háza
Mozgás  és Életmód Stúdió

Cím: 1072 Budapest, Rákóczi út 36. 2.em 3/a
(18-as kapucsengő)
Tel.: +36 (30) 546-1572